Diş hekimliğinde fonksiyon (çiğneme), fonasyon (konuşma) kadar estetik de önemli bir yer tutmaktadır.
Diş estetiği ; bbeyazlatma tedavileri, gülüş tasarımı, porselen ve kompozit laminalar ve zirkonyum kaplamalarla sağlanmaktadır.
Kimyasal beyazlatma: Klinik şartlarında dişeti dokusu özel malzemelerle korunup doğal dişlerinin tonunun yine özel beyazlatma ajanları ile istenilen ver diş dokusunun elverdiği kadar açılması işlemidir. Bu işlem daha önce kanal tedavisi görmüş veya travmaya bağlı renk değiştirmiş dişlerde de uygulanabilmektedir. Kimyasal beyazlatma uygulanmış hastaların ağız bakımlarına dikkat etmeleri, renklendirici gıdalardan uzak durmaları tedavinin uzun süreli etkisini görmelerinde faydalı olacaktır.
Gülüş tasarımı : Simetrik ve estetik bir gülümseme için tüm ağız dokularının ahenk içerisinde olması önemlidir. Bunun için öncelikle dişeti seviyelendirmesi yapmak büyük önem taşır. Daha sonra hastanın yüz ve dudak şekline, cinsiyetine göre gerekli analizler yapılarak dijital olarak veya modelleme yöntemi ile uygun tedaviye karar verilir. Herkes doğal ve güzel bir gülüşü hakeder. Bunun için hastaya özel tedavi yöntemleri (gingivektomi, ortodontik tedavi, porselen lamina…) ile yüz güldüren sonuçlar alınabilir.
Porselen lamina kaplamalar: Asıl olarak estetik sorunları olan ön dişlerde çok ince porselenlerin dişlerin ön bölgesine yapıştırılması işlemidir. Dişlerin yüzeyinden ortalama 0.3-0.8 mm kesim yapılarak hastalardan ölçü alınır ve laboratuvarda oluşturulan yaprak porselenler dişin üzerine yapıştırılır. Doğal dişe yakın estetik ve parlaklık sağlanır.
Metal desteksiz porselenler(Empress- Zirkonyum): Aşırı madde kaybı olan veya lamina yapmaya uygun olmayan dişlerde zirkonyum veya empress porselenle estetik başarı elde etmek mümkündür.